Schepen van cultuur Mies Meeus roept de lokale verenigingen op om zorg te dragen voor hun verenigingsvlaggen. Meer nog, de cultuurdienst wil verenigingen helpen om hun vlaggen in optimale omstandigheden te bewaren en eventueel zelfs te restaureren. 

In samenwerking met de Erfgoedcel Noorderkempen loopt er momenteel een traject om een oude zijden vlag van de St. Sebastiaansgilde van Tielen te laten restaureren. De vlag zal bewaard worden in het Erfgoedhuis in Tielen. Daarvoor komt er een op maat gemaakte kast. Uiteraard is er in de kast ook plaats voorzien voor andere verenigingsvlaggen!

Heeft jouw vereniging een vlag dan zouden we die graag leren kennen?! In de eerste plaats willen we er informatie over verzamelen. Je vindt een formulier bij het digitaal loket op www.kasterlee.be. Wil je het vóór 1 oktober 2013 ingevuld bezorgen aan de cultuurdienst, Markt 1 in Kasterlee?

Er zijn verschillende redenen om de verenigingsvlaggen goed te bewaren. Hier enkele voorbeelden:

  • De vlag is hét gezicht bij uitstek van een vereniging;
  • De vlag draagt de belangrijkste symbolen van een vereniging;
  • De vlag draagt de geschiedenis van de vereniging mee. Ze deelt de vreugde en het verdriet van de vereniging, want ze is altijd aanwezig op cruciale momenten;
  • Vlaggen moeten nog een eeuwigheid mee. Ze informeren de komende generaties over vroeger;
  • Vlaggen worden zwak en broos na verloop van tijd en hebben heel wat natuurlijke vijanden (licht, temperatuur, vocht …);
  • Vlaggen zijn gemeenschappelijk erfgoed dat veel zorgt verdient.

Verschillende organisaties bieden ondersteuning aan bij de zorg voor je vlag. Zo kan je ondermeer bij de provincie terecht voor subsidies voor restauratie van je vlag. Ook bij de Erfgoedcel Noorderkempen en de cultuurdienst kan je met je vragen over bewaring en restauratie terecht.